Lange tijd was Albanië een van de meest afgeschermde landen binnen Europa, maar inmiddels staat het land volledig open voor toeristen. Zelfs een eiland waar jarenlang een uiterst geheime legerbasis was gestationeerd is inmiddels toegankelijk. Ik mocht dit land ontdekken samen met mijn vrouw en dochters. Een werkelijk prachtig land, goed te bereizen en vriendelijk voor kinderen.

Valbona, Albanese Alpen

In het noorden van Albanië vind je de Albanese Alpen, nog een van de meest afgelegen en authentieke berggebieden van Europa. Met vele toppen van (ruim) boven de 2.000 meter zijn trektochten hier een echte uitdaging. Ondanks het geringe aantal bezoekers, is er toch veel werk verricht door goed aangegeven paden uit te zetten in de nog zeer ongerepte natuur. Zonder gids op pad is dus zeker mogelijk; kom je onderweg een lokale herder tegen, dan neemt hij alle tijd om je weer wat richtingsgevoel te geven.

Tirana

In het midden van het land ligt de hoofdstad Tirana, de stad waar je met het vliegtuig ook zal aankomen. Met ongeveer 500.000 inwoners de grootste stad van Albanië. De nationale hobby van Albanezen is koffie drinken met vrienden en bekenden, terrasjes en cafés zijn dan eigenlijk ook altijd goed gevuld. Zo is de wijk Blloku inmiddels helemaal veranderd tot het terrasjes paradijs van Tirana. Waar deze wijk vroeger volledig afgesloten was voor de gewone man en communistische leiders in hun grote villa’s verbleven, is dit nu de plek om elkaar te ontmoeten. Ook de ouderen begeven zich echter nog midden in het leven en zoeken de gezelligheid op op straat.
Verder naar het zuiden vind je de dorpjes Berat en Gjirokaster, beide hebben een centrum dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort. De gelijksoortige daken geven zeker van bovenaf gezien een heel mooi zicht, in het dorpje zelf loop je door gezellige oude, smalle straatjes. De souvenirwinkel is hier weliswaar dan al wel uitgevonden, maar overheerst het straatbeeld zeker nog niet.

Berat
Gjirokaster

Ben je op zoek naar heerlijke stranden tijdens je vakantie? Ook die vind je genoeg in Albanië. Het afgelegen Grama Bay, alleen te bereiken per boot of te voet, is een prachtig strand. Wit zand tussen je voeten en geen flats op de achtergrond. Ook het strand bij Ksamil, met haar onbewoonde eilandjes waar je met de waterfiets heen kan, is een plek die absoluut niet onderdoet voor andere Zuid-Europese strandbestemmingen. En hier heb je de beschikking over een restaurant die de nodige smoothies voor je in elkaar kan zetten. De bikini en zwembroek kunnen dus zonder problemen mee in de koffer. Maak je over het weer ook geen zorgen, Albanië heeft lekker hete zomers, Zuid-Europees, dus dat zit ook helemaal snor.

Grama Bay
Ksamil

Als dit nog niet genoeg is, zijn er ook nog fantastische andere natuurwonderen in Albanië. Zo heb je de Blue Eye, een mysterieuze natuurlijke bron van kristalhelder water dat een bijzondere blauwe kleur krijgt door de aanwezige mineralen. Duikers zijn al tot 50 meter diep gedoken, maar hebben de bron nog niet weten te achterhalen. Ook de Osumi vallei is schitterend en wordt wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Deze machtige vallei is een perfecte onderbreking in het ruige berglandschap in dit gedeelte van het land. Daarnaast biedt het eiland Sazan een inkijk in de geheimen van het vroegere communistische regime, omringd door een turquoise zee. Dit kleine eiland, waar een uiterst geheime legerbasis was gestationeerd tijdens de Koude Oorlog, is een absolute aanrader!

Albanezen zijn trots om hun land te laten zien, als toerist word je dan ook hartelijk verwelkomd. Reis je rond, dan zijn de hoofdwegen gewoon goed en onderweg hoef je je nooit zorgen te maken dat je geen koffie kan krijgen. Ongekend hoeveel cafeetjes je langs de wegen tegenkomt. En een zeer fijne bijkomstigheid, het prijsniveau ligt echt nog een lekker stuk lager dan in Nederland!

Waarom wist je dit niet eerder? Precies, hoog tijd ook voor jou om dit prachtige land te ontdekken!